Wat is phishing? En hoe trap je niet in de val? 5 tips

Wat is phishing? En hoe trap je niet in de val? 5 tips

Wat is phishing?

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij criminelen via bijvoorbeeld mail gaan ‘hengelen’ naar gevoelige of persoonlijke informatie om later te gaan gebruiken voor eigen gewin. Ze doen zich voor als bijvoorbeeld een bank, bedrijf of overheidsinstelling om ontvangers om de tuin te leiden met nepberichten.

In zo een fake e-mail of sms-bericht krijg je dan als boodschap dat je bijvoorbeeld dient in te loggen om een achterstallige betaling in orde te brengen. Je wordt zo doorgestuurd naar een valse website waarna ze je vragen om bepaalde gegevens zoals je rekeningnummer of pincode. Op die manier krijgen oplichters in een mum van tijd toegang tot je gegevens met alle gevolgen van dien zoals het verlies van (veel) geld. Dat vermijd je liever.

Liever geen slachtoffer van phishing? Check dan onze 5 tips.

5 tips om phishing mails te herkennen

1. Check de afzender

Vaak hebben phishingmails een vreemd e-mailadres. Je kan er meestal enkele spellingsfouten in terugvinden en ze maken gebruik van bijvoorbeeld ‘gmail.com’, terwijl officiële instanties e-mails verzenden met een adres dat eindigt op hun eigen domeinnaam.

2. Let op de schrijfstijl en vormgeving

Slecht gemaakte phishingmails hebben een verdachte schrijfstijl en vormgeving. Je kan er al gauw enkele spellings- en grammaticafouten uithalen en de lay-out van de mail kan er wat amateuristisch uitzien. Wanneer dit het geval is mag er vrijwel meteen een belletje gaan rinkelen. Maar opgelet! Tegenwoordig zijn de meeste phishingmails zo goed opgesteld dat je het verschil tussen een echte en een valse mail amper nog kan herkennen. Wees dus altijd voorzichtig.

3. Onpersoonlijke aanhef

De phishingmails starten vaak met een onpersoonlijke aanhef, zoals bijvoorbeeld ‘Beste klant’ of ‘Beste heer/mevrouw’. Officiële instanties zullen je aanspreken met je voor- en/of familienaam.

4. Verdachte bijlages

Veel van de bijlages in phisingmails bevatten malware zoals bijvoorbeeld ransomware. Dat is een type van kwaadaardige software die een computer kan blokkeren, pas wanneer je losgeld betaalt kan je de computer terug gebruiken. Zelfs al twijfel je slechts een seconde aan een bijlage, open deze dan niet. Beter voorkomen dan genezen. 

5. Wees op je hoede!

Onze laatste maar misschien wel belangrijkste tip is om altijd op je hoede te zijn. Bedrijven en banken vragen namelijk niet naar gevoelige informatie via mail. Twijfel je? Check dan even bij je bank, bedrijf of overheidsdiensdienst om te vragen of het bericht ook effectief van hen komt. In het geval dat je gaat mailen zoek je best vooraf wel een het officieel e-mailadres. De mail beantwoorden wanneer het mogelijk over phishing gaat is altijd een slecht idee. Weten zij van niets? Klik dan in geen geval op de link in de mail en open geen bijlages maar stuur het bericht door naar verdacht@safeonweb.be.

Toch slachtoffer geworden?

Het verschil tussen een phishingmail en een officiële mail is ondertussen al zo klein dat zelf wanneer je al onze tips in acht hebt genomen je nog in de val kan lopen. Wanneer je toch slachtoffer bent geworden is het belangrijk om snel te reageren. Om de schade te beperken wijzig je best onmiddelijk je persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden en codes. 

Neem meteen contact op met je bank voor het blokkeren van je rekeningen. Verzamel zoveel mogelijk bewijs van de feiten zoals een screenshot van de valse mail, link en de website. En ga tot slot naar het dichtsbijzijnde politiekantoor met het bewijsmateriaal en doe zo snel mogelijk aangifte. 

Door Nomeo 04/10/2021
Blijf op de hoogte
Registreer je domeinnaam

Domeinnaam bij nomeo - vanaf 6€/jaar

.
Recente berichten