Productief thuis werken? 6 winstgevende tips

Productief thuis werken? 6 winstgevende tips

Thuiswerken is sinds de komst van corona voor veel bedrijven het nieuwe normaal geworden. Hoewel thuiswerken heel wat voordelen heeft zoals een betere work-life balance en meer plaats voor vrije tijd, ondervinden werknemers na een jaar thuiswerk ook enkele hindernissen zoals het gebrek aan sociaal contact en een slechte infrastructuur. Om jou te helpen het beste uit deze periode te halen zetten we maar liefst 6 effectieve tips op een rijtje! 

1. Zorg voor routine

Je ochtendroutine is de kickstart van je dag. Sta direct op na de eerste rinkel van je wekker, gooi je gordijnen open, neem een snelle douche en verwen jezelf nadien met een evenwichtig ontbijt en een heerlijke kop koffie zodat je fris en monter aan je dag kan beginnen.

Een routine zorgt ervoor dat je structuur creëert. Die structuur komt je productiviteit ten goede, wat je gemoed een enorme boost geeft en op zijn beurt weer voor productiever werken zorgt. Het is hoe dan ook verleidelijk om na het opstaan met je pyjama in de zetel te ploffen maar we zouden je toch aanraden om even een casual outfit uit te zoeken en plaats te nemen in een op voorhand ingerichte werkspot die voorzien is van de nodige infrastructuur. Dat zorgt ervoor dat je werk en privé beter gescheiden kan houden, je zelfvertrouwen de hoogte in schiet én je je beter kan concentreren.

2. Richt je werkplek in 

Voor je productiviteit is het belangrijk om thuis een prikkelarme werkomgeving te creëren. Dat doe je door een eigen plekje te kiezen. Dat kan gaan van een aparte bureauruimte tot een eigen stek aan de keukentafel. Zorg ervoor dat de plek opgeruimd en georganiseerd is en aangezien je daar wel een groot deel van je tijd zal doorbrengen, is het zorgen voor een goede infrastructuur zeker geen overbodige luxe. Denk maar aan een goede bureaustoel zodat je een gezonde houding kan aannemen en rugklachten kan vermijden. Nog een andere tip is om een werkplek te kiezen met veel natuurlijke lichtinval. Dat zorgt voor extra energie die je kan gebruiken doorheen je werkdag.

3. Maak een realistische planning

Het starten van de werkweek doe je best met een goede planning. Bereid aan het begin van de week een to-dolijstje voor en orden de taken van minst naar meest prioritair. Daarnaast verdeel je jouw werkdag in blokken, zo kan je nadenken wanneer jij het meest productief bent. Is dat eerder in de voormiddag? Neem op die tijdstippen dan gerust wat meer hooi op je vork! Iedere werkdag haal je enkele taken van je lijstje en werkt die af. Toch vroeger klaar dan gepland? Gun jezelf een extra pauze of doe wat extra zodat je morgen meer tijd hebt. 

4. Maak afspraken

Huisgenoten, kinderen, huisdieren, werken in de straat, huishouden, sociale media… het zijn allemaal afleidingen die je uit je concentratie kunnen halen. Daarom kan het helpen om duidelijke afspraken te maken met huisgenoten en gezinsleden zodat zij weten wanneer je niet gestoord wil worden. Maak ook enkele afspraken met jezelf. Zet je gsm op stil of zelfs helemaal af zodat je niet gestoord kan worden. Probeer ook Instagram, Facebook, LinkedIn en andere sociale media te beperken tijdens de werkuren. Naast social media, is ook je mailbox zo een tijdrover. Een tip kan zijn om op vaste tijdstippen je mails te beantwoorden. Zo behoud je je focus doorheen je werkdag.

5. Communiceer met collega’s

Thuiswerken is fijn maar je kan al snel het geklets aan de koffiemachine, of de lunchpauzes, beginnen missen. Daarom alleen al is het belangrijk dat je regelmatig contact houdt met je collega’s. Enkele handige hulpmiddelen hiervoor zijn Microsoft Teams, Skype of Slack. Zo ben je ineens ook op de hoogte van de andere gebeurtenissen op het werk. Een leuke tip is om wekelijks met de collega’s met videocall een praatrondje te doen waarin iedereen, al dan niet werk gerelateerd, eens zijn zegje kan doen. Zo houden we bij nomeo wekelijks een video call waarin we elkaar over onze werkweek, projecten of weekendplannen vertellen.

6. Neem (voldoende) pauze

Soms zit je ook gewoon zodanig in het werk, dat je niet denkt aan pauze. Daarom kan het slim zijn om af en toe een timer te zetten om je bewust te maken van de reeds vervlogen tijd. Gebruik je pauze slim en haal wat frisse lucht door een blokje om te stappen, sla een babbeltje met een van je huisgenoten of houd een knuffelsessie met je kat! Die pauze zal ervoor zorgen dat je opnieuw productiever bent en meer zal presteren. Nog een belangrijke is dat je weet wanneer je werkdag erop zit. Net zoals op kantoor moet je tijdig weten te stoppen. Overwerken mag geen gewoonte worden.

Probeer onze tips uit en je zal vanzelf merken dat eens je de juiste balans hebt gevonden van thuis uit werken een fluitje van een cent zal worden! Zorg voor een effectieve routine, richt je eigen werkplek in, deel je dag zo efficiënt mogelijk in, maak duidelijke afspraken, vergeet je collega’s niet en neem genoeg pauze! Op die manier kom je ongetwijfeld zonder al teveel kleerscheuren deze periode door.

Door Nomeo 24/02/2021
Blijf op de hoogte
Registreer je domeinnaam

Domeinnaam bij nomeo - vanaf 6€/jaar

.
Recente berichten
Eblog berichten