PHP hoeven we niet meer voor te stellen. Het is de programmeertaal die onder de motorkap zit van 80 procent van alle websites. Als er dan nieuwe, grote update komt, is dat nieuws.
Veel ontwikkelaars hebben lang uitgekeken naar één nieuwe feature in PHP 8: de Just-in-Time compilatie (JIT). Die versnelt het uitvoeren van code, omdat de scriptingcode direct wordt omgezet in machinecode. Voorheen zat daar nog een stapje tussen: de Zend Engine.
In dit artikel beantwoorden we een handvol vragen die belangrijk zijn voor webmasters.
Welke snelheidswinst kan je verwachten van PHP 8?
PHP 8 is gemiddeld enkele procenten sneller dan zijn voorganger, PHP 7.4. Eens JIT is ingeschakeld, gaat de code tot twee keer sneller.
Helaas profiteren niet alle applicaties evenveel van die snelheidswinst. Vooral wiskundige berekeningen gaan er op vooruit. De snelheid van websites die gebouwd zijn in PHP, is ook afhankelijk van andere elementen, zoals het ophalen van gegevens uit de databank of externe functies die worden aangeroepen.
Voor de meeste PHP-websites mag je een snelheidswinst van 5 tot 20 procent verwachten.
Welke nieuwigheden zijn er nog?
PHP 8 zit vol goodies waarvan de meeste ontwikkelaars zullen watertanden:
- Attributes: kleine meta-data elementen voor classes en functies.
- Named Arguments: een andere, flexibeler manier om parameters mee te geven aan functies op basis van hun naam, in plaats van de volgorde.
- Match Expressions zijn een krachtiger alternatief voor het switch statement.
- Throw Expressions laten toe om een fout te genereren als een expressie.
- Static Return types.
- Union Type.
- Mixed Types.
- …
Moet je upgraden naar PHP 8?
Als eigenaar van een website is het belangrijk om regelmatig te upgraden naar een recente PHP-versie, en wel hierom:
- Veiligheid: PHP-versies krijgen 3 jaar lang security updates. Na die termijn loop je een groter veiligheidsrisico.
- Snelheid: PHP-versies krijgen 3 jaar lang security updates. Na die termijn loop je een groter veiligheidsrisico.
- Beter onderhoudbaar: elke nieuwe PHP-versie betekent ook verbeterd en gestructureerder coderen.
- Eenvoudige upgrade: overschakelen naar een nieuwe PHP-versie is eenvoudig. Zit je website enkele PHP-versies achterop, dan wordt de stap om te upgraden wel steeds groter, duurder en riskanter.
Het is, kortom, een goed idee om niet te lang te wachten om je website klaar te stomen voor PHP 8. Een webdesigner kan je daar trouwens bij helpen!
Werkt PHP 8 voor iedere applicatie?
Niet alle applicaties kan je zomaar upgraden naar PHP 8. Elke nieuwe PHP-versie brengt nieuwe functionaliteiten met zich mee, maar er worden ook functies verwijderd.
Dat gebeurt in 2 fases. In de eerste krijgt een functie de status 'depricated'. Na enkele PHP-versies wordt de functie dan verwijderd.
Welke toepassingen ondersteunen PHP 8?
De meeste bekende en veelgebruikte softwarepakketten, zoals WordPress, Drupal en Joomla zullen binnenkort compatibel zijn met PHP 8. WordPress zal compatibel zijn vanaf versie 5.6, die begin december gelanceerd wordt. Andere toepassingen zullen snel volgen.
En dan nog dit: om PHP 8 te kunnen gebruiken, heb je een server of webhosting nodig de nieuwste PHP-versie ondersteunt. De webhosting van nomeo is daar helemaal klaar voor.