Met meer dan 58.000 plugins is de plugin bibliotheek van WordPress een echte speeltuin. Je voelt je al snel als een kind in een snoepjeswinkel. Maar, net zoals veel snoepen eten, is het installeren van vele plugins ook slecht voor de gezondheid van je website.
Wist je dat er heel weinig restricties zijn om een plugin te publiceren? Iedereen die wil kan zijn eigen plugin uitbrengen. Gewoon op ‘publish’ klikken is voldoende om het online te zetten. Hierdoor zijn er naast hele kwalitatieve, natuurlijk ook veel minder goed geschreven modules. Al bestaan er ook wel officiële bouw richtlijnen.
Wat is een plugin?
Een plugin is een stukje software die gebruikt wordt om extra functionaliteit toe te voegen aan jouw website. In andere systemen is een plugin soms beter bekend als een ‘module’, ‘extensie’ of ‘add-on’. Het kan een goed idee zijn om een feature herbruikbaar te maken, door deze als plugin te schrijven. Of omgekeerd. Je hoeft het warm water niet opnieuw uit te vinden als er al een goede oplossing voor bestaat.
But there is a catch…
Ik hou van deze plugin, is hij een goede keuze?
Wel, het is een beetje appelen met peren vergelijken. Je kan hier dus moeilijk een standaard antwoord op geven. De regel is: “hoe minder plugins, hoe minder kans op problemen”.
Er zijn heel goed geschreven plugins op de markt, zelfs plugins die als echte markt standaard fungeren. Als de functionaliteiten een echte goede toevoeging zijn voor jouw website, dan KAN dat zeker een meerwaarde zijn.
Weetje: Niemand houdt van een buggy of een trage website. Een studie wijst uit dat je bezoekers bounce rate evenredig is met je laadtijd. (figuur)