Heel wat ondernemers hebben intussen een eigen website. Die gebruiken ze als contactpagina, online etalage of als een heuse webwinkel. Anderen zweren dan weer bij een Facebookpagina. Een website beschouwen ze als een soort luxe, die de aandacht afleidt van hun effectieve business. Of omdat een website waarschijnlijk erg duur is.
Dat zijn eigenlijk misverstanden. We zijn anno vandaag voortdurend gekluisterd aan onze schermen en verwachten alsmaar vaker dat we elke organisatie of ondernemer online kunnen bereiken. Een website is kortom onderdeel van je business. En die kostprijs? Die is afhankelijk van je verwachtingen. Al hoeft een website niet duur te zijn om een succes te worden.
Heb je nog geen website voor je (nieuw) bedrijf? We geven 6 redenen die je ongetwijfeld overtuigen.
Creëer geloofwaardigheid
Vrijwel iedereen is online actief vandaag. Dat vertelden we hierboven al. Wist je dat bijna 9 op 10 Belgen vorig jaar wel eens iets kocht online? Ook informatie opzoeken over organisaties of winkels doen we massaal. Denk maar aan openingsuren, een adres of telefoonnummer.
Heb je geen website, dan kunnen mensen die informatie ook niet vinden. En dan vinden ze je winkel misschien ook niet. Bovendien zorgt een eigen website voor een serieuze boost in geloofwaardigheid, net omdat iedereen verwacht een onderneming online te kunnen vinden.
Altijd bereikbaar
Eens je een website online hebt, ben je 24 op 7 bereikbaar. Mensen kunnen kortom altijd opzoeken wanneer je open bent, wat je specialiteit is, hoe ze je kunnen contacteren of hoe je iemand kan helpen. Lanceer je ook een webshop, dan kunnen mensen op welk moment dan ook aankopen doen.
Een webshop is natuurlijk niet de enige reden voor een website. Bijna iedereen gaat vandaag eerst surfen op het web, op zoek naar informatie over een bedrijf, product of dienst, vooraleer ze beslissen bij je langs te komen. Contactinformatie of kostprijs, maar ook positieve recensies bijvoorbeeld helpen ons beslissingen te maken.
Zet je zaak en je aanbod in de kijker
Als je weet dat mensen vaak eerst op het internet op zoek gaan naar informatie, dan weet je ook dat je website het eerste contact is tussen jou en een potentiële klant. Dat is een ideaal moment om je aanbod in the picture te zetten.
Een catalogus of het equivalent daarvan is een goed idee, maar je hebt meer mogelijkheden. Je bent overtuigt van de kwaliteit van je product of dienst. Dat enthousiasme kan je op je website tonen. Hoe? Vertel hoe je product iemand helpt en waarin jouw aanpak verschilt van concurrenten. Knappe foto's of een portfolio van je verwezenlijkingen zetten dat nog meer kracht bij. En met een blik op het interieur van je winkel kan je mensen een leuk voorproefje geven van wat ze mogen verwachten.
Lok nieuwe klanten
Je verkoopt al fantastisch zonder website. Dus waarom zou je investeren in een website? Voor nieuwe klanten!
Nieuwe klanten zijn belangrijk voor je omzet, maar ook om je klantenaantal op peil te houden. Lever je geen inspanning, dan zal dat aantal eens beginnen afnemen.
Waar je vroeger nieuwe gezichten over de vloer kreeg dankzij mond-aan-mondreclame, doe je dat nu via je website. Je kan denken aan wat we bij onze eerste tip schreven: we zoeken bijna allemaal informatie op over een onderneming of product. Iemand die je website kan vinden via Google of een andere zoekmachine, is mogelijk een nieuwe klant erbij.
Ga voor extra dienstverlening
Dag en nacht bereikbaar, ook in het weekend. Met een online aanbod waarin mensen kunnen snuisteren om misschien al een eerste aankoopbeslissing te maken. Ook nieuwe klanten. Een website is een sterke aanjager van het succes van je business.
Maar je kan (daarnaast) ook inzetten op extra dienstverlening met je website. Voor een horecazaak is het handig om een menu online aan te bieden, zeker wanneer je af en toe speciale acties lanceert. Voor een schoonheidssalon is het een goed idee om tarieven online te plaatsen. Voor dokters is de mogelijkheid om mensen online afspraken te laten maken bijzonder praktisch. En groothandels kunnen via hun website de mogelijkheid creëren speciale bestellingen door te geven via een formulier of apart portaal.
Kortom: je maakt het leven van je klanten een flink stuk gemakkelijker dankzij die extra online dienstverlening.
Je hebt zelf controle
Ondernemers die wel de stap naar online willen zetten, maar vrezen voor het prijskaartje of het technische aspect, kiezen als alternatief vaak een Facebookpagina. Een slechte zet hoeft dat niet te zijn, maar het is een misvatting dat zo'n Facebookpagina een volwaardig alternatief is.
Je hebt namelijk weinig controle over hoe je Facebookpagina eruitziet en welke stappen ze volgen om bepaalde producten of diensten te ontdekken waarvan jij hen wil overtuigen.
Verder ben je onderworpen aan het algoritme van Facebook of een ander sociaal netwerk. Verandert dat algoritme, dan kan dat zo maar ook impact hebben op wie je pagina (nog) ziet en welke berichten je volgers bereiken. Vergelijk dat met je eigen website, waarop jij beslist welke informatie getoond wordt, hoe die eruitziet en hoe die gevonden wordt, en het wordt snel duidelijk dat je beter af bent met je eigen bedrijfswebsite.
Is Facebook dan een no go? Dat zeker niet. Wel beschouw je het beter als een aanvulling op je website. Je kan Facebook, Instagram of andere sociale media op een slimme manier gebruiken om meer mensen naar je website te sturen. En daar vinden ze alle nodige informatie.